četvrtak, 4. listopada 2012.

Greenergo 2009. 1. međunarodni skup ekoloških vozila


Međunarodni skup ekoloških vozila, prvi po redu, održan je 25. i 26. svibnja 2009. godine u Zagrebu, u organizaciji Udruge Greenergo.




Greenergo, 1. međunarodni skup ekoloških vozila, bit će održan 25. i 26. svibnja 2009. godine u Zagrebu, u organizaciji Udruge Greenergo, a pod počasnim pokroviteljstvom Milana Bandića, gradonačelnika Grada Zagreba, najavljeno je na konferenciji za medije koja je održana u prostorijama Tehničkog muzeja u Zagrebu.


Ekološka vozila za spas planeta


Ovaj skup ekoloških vozila organizira Udruga Greenergo, nevladina udruga za razvitak i promicanje ekološki prihvatljivih izvora energije te promicanje korištenja ekoloških vozila.



          Tomislav Čubelić i njegova električna "Peglica"


- Ovo je prvi susret takve vrste u Hrvatskoj i vjerujemo da će naš skup svake godine rasti u broju i kvaliteti izloženih vozila. Sretni smo da postoje entuzijasti - samograditelji koji su se odlučili pretvoriti svoje automobile u ekološke i da će se neki od njih pojaviti na glavnom zagrebačkom Trgu, poručio je Svemir Vranko, glavni tajnik udruge Greenergo.



    1. međunarodni skup ekoloških - Trg bana Jelačića - Zagreb

Svemir je živio jedno vrijeme u Austriji i vidio je jedan takav skup ekoloških automobile. Rekao je da, ako se nešto ne promijeni u razmišljanju i korištenju alternativnih izvora energije, naš planet neće preživjeti.




Specijalni gost ovog događaja bit će Matthias Koechl, austrijski ekspert za električne automobile i predsjednik Zelenih iz Klagenfurta, koji u Hrvatsku dolazi u električnom vozilu koje će ovom prilikom, uz  stručno predavanje, predstaviti zagrebačkoj publici. Okupljenima će se putem videa obratiti i dr. Davor Pavuna, svjetski priznati hrvatski fizičar i savjetnik za energetiku pri administraciji američkog predsjednika Obame, dok će Igor Jurić iz zagrebačke tvrtke DOK-ING predstaviti zanimljivi projekt 'Na putu do prvog hrvatskog električnog automobila' o prvom mogućem serijski proizvedenom električnom automobilu u Hrvatskoj.





Jeftinija i čistija eksploatacija energije


U dva dana trajanja skup će okupiti goste i sudionike iz Hrvatske i Europe s ciljem da približi stanovnicima Hrvatske potrebu uvođenja ekoloških prijevoznih sredstava i predstavi proizvođače zelenih tehnologija iz zemlje i svijeta te njihova najnovija dostignuća iz područja ekološki prihvatljivih tehnologija za korištenje obnovljivih izvora energije. Ekološka vozila bit će moguće vidjeti na Trgu bana Josipa Jelačića, a izlaganja i predavanja poslušati u Europskom domu.





Skupu će pridonijeti i projekcija filma 'Who killed the electric car?' ('Tko je ubio električni auto?') o postanku i prestanku GM-ovog projekta električnog auta EV1 u devedesetima te GREENERGOparty u sklopu kojega će u klubu Purgeraj nastupiti grupe 'Naš mali Afro Bend' i 'Zemljani' uz plesni performans Irje Kren, plesnu grupu 'Dyalli' i show s vatrom Aleksandre Milisavljević.




- Naša udruga ima za primarni cilj utjecati na svijest pojedinca o važnosti uvođenja i upotrebe ekološki prihvatljivih izvora energije, a samim time i pokrenuti građansku inicijativu za uvođenje zakona i gospodarskih reformi koje bi omogućile jeftinu i čistu eksploataciju te distribuciju električne energije i njenu primjenu u razvoju novih prometnih mogućnosti - izjavio je Luka Rocco, predsjednik Udruge GREENERGO.


Na konferenciji za medije Svemir Vranko okupljenim novinarima predstavio je  prvi električni skuter koji s jednim punjenjem može preći osamdeset kilometara, najveća brzina mu je 50 km/h, a skidanjem blokade može ići i brže. Može se kupiti u Hrvatskoj, a cijena mu je oko 8.000 kuna.





"Vrijeme je za akciju. Ne bilo kakvu, nego svjesno ekološku. Vrijeme je da učinimo neki pomak od onečišćenog, prema čistom zraku, od ovisnosti o fosilnim gorivima prema lokalnim, ekološki prihvatljivim izvorima energije. Dolazi vrijeme novih vozila, onih kakvima ih je Tesla zamislio, a Tesla Roadster skoro u potpunosti oživotvorio. Također, dolazi vrijeme novih lokalno i osobno primjenjivih ekoloških tehnologija za korištenje obnovljivih izvora energije. Ipak, još puno toga trebamo učiniti kako bi ta promjena zaživjela i za sve nas. Ovaj skup radi upravo na tome rekao je Svemir Vranko, suosnivač i glavni tajnik Greenergo-a.


Izvor: http://dalje.com/hr-zivot/medjunarodni-skup-ekoloskih-vozila-u-zagrebu/259049


Također, pogledajte još neke objave u medijima o našem prvom skupu:

Auto Global
http://www.autoglobal.hr/system/publications/show_publications/?article_id=11977

Metro Portal
http://metro-portal.hr/eko-vozila-predstavljena-zagrepcanima/

Croatian World Network
http://www.croatia.org/forum/viewtopic.php?f=15&t=1511

Nema komentara:

Objavi komentar