utorak, 3. lipnja 2014.

Koncentrat električnih vozila u zemlji Nikole Tesle

izvještaj s Nikola Tesla EV Rally-a 27 – 31. 05. 2014.
5 dana - 5 gradova -1100 km kroz Hrvatsku 


Prošlo je 127 godina od kad je 1887. godine Nikola Tesla prijavio prvi patent za elektromagnetski motor u Američkom uredu za patente. Već slijedeće godine je George Westinghouse otkupio prava za korištenje Teslinih patenata što je vodilo otvaranju prve hidroelektrane na slapovima Nijagare. Ostalo je legenda elektrifikacije i revolucije električnog pogona koja se i dalje nastavlja. U ovom trenutku je to uspon i razvoj elektro mobilnosti i korištenja obnovljivih izvora energije kao jedinom logičnom odgovoru za neodgovorno raspolaganje resursima našeg planeta, koje, kao što vidimo iz nedavnih poplava u Hrvatskoj, Bosni i Srbiji, dovodi i do ozbiljnih klimatskih poremećaja.

Greenergo tim - Daniel Fabris, Fiorela Tominić, Svemir Vranko

U cilju promocije iste elektro mobilnosti pokrenut je i Nikola Tesla EV Rally u organizaciji Kilovat media d.o.o., a pod budnim okom Igora i Tine Kolovrat koji su priredili značajan, istina pomalo za domet elektro vozila prezahtjevan, ali baš zbog toga nezaboravan, uzbudljiv, inspirirajuć, dramatičan, tehnološki futuristički i zabavan događaj. 


Svemir Vranko & Igor Kolovrat 

Kao i svaki pioniri na nekom području koje nije senzibilizirano za temu, organizatori su se sreli sa stotinama problema koji su bili premošćeni improvizacijama samih vozača ili zaobilaženjem cijelog problema (nedolaskom na zadarsku rivu). Cijeli rally je bio satelitski povezan i napredovanje vozila se moglo pratiti na web stranici. Iako smo ponekad na terenu imali feeling potpune dezorijentiranosti, kaosa i gubitka rute i smjera, sve je to bilo u cilju još većeg šarma i neke kozmičke humorističnosti cijelog događanja. 


Red Hot Tesla S





Naime dok su vozila male i srednje klase milila cestama štedeći svaki kilometar i vozeći nekad od 25 – 50 km/h, moćne Tesle i Smart-ovi s ekstra baterijama su se poigravali rutama i moglo ih se vidjeti u svim smjerovima vožnje - da bi uvijek stigli prvi na cilj rute. Bila je to utrka zečeva i kornjača gdje su u ovoj priči zečevi ipak bili brži. 


Tesla Roadster  & me

Dvadestetak električnih vozila iz Njemačke, Austrije, Slovenije i Hrvatske i isto toliko timova s preko 50 učesnika napunilo je svoje baterije i iz Rovinja, preko Poreča, Labina, Opatije, Njivica na Krku i Zadra sve do Smiljana, Plitvica i Zagreba i krenulo preko brdovitih predjela Hrvatske u istinsku avanturu i ozbiljan test električnih vozila. 


Greenergo tim - Fabris, Tominić, Vranko



Tim udruge Greenergo se okupio u Rovinju u sastavu Daniel Fabris i moja malenkost Svemir Vranko, a uz podršku Fiorele Tominić. Nedavno je Electric Angels, projekt udruge Greenergo dobio svoje mjesto u poduzetničkom inkubatoru IMPACT HUB-a u Zagrebu pa je ovo bila izuzetna prilika još bolje upoznavanje zajednice zaljubljenika u elektro pogon.

Koncentracija E-vozila ispred hotela Lone, Rovinj

Na različitim dionicama čekala nas je struja iz kamiona generatora tvrtke DOK-ING ili iz gradskih punionica. Cilj ovog rally-a je uz promociju turizma, bio i da se u gradovima diljem Hrvatske postave brze stanice za punjenje. Neslužbeno doznajemo da su gospoda iz HEP-a odlučili ne podržati ovu inicijativu iako su još pred više godina najavili postavljanje cijele mreže stanica za punjenje električnih vozila. Rezultat toga je da su u ovom trenutku najsigurnije punionice u Hrvatskoj dobra volja "malih" ljudi po kućama i poduzetnika - vlasnika kafića i restorana duž naše rute.

Tesla Roadster iznutra



Na rally-u su se prvi puta u organiziranom obliku u Hrvatskoj pojavili najnoviji Tesla S modeli (čak njih 5!) i jedan Tesla Roadster, zatim Nissan Leaf-ovi, Električni Smart-ovi, 3 Mitsubishi MiEV-a, Citroen C-Zero, hrvatski DOK-ING Looks u kabrio i "daje ti krila" varijanti i nekoliko samograditelja poput električne Bube, AX-a, Tica i atraktivnog, ali za rally baterijama nedovoljno opremljenog Jeep Wranglera. Također u timu je i jedan plug in hybrid – Mitsubishi Outlander.


Daniel Fabris & Citroen C Zero


Ovaj događaj je prava inicijacija elektro mobilnosti u Hrvatskoj, ona ista elektro mobilnost koja je bila ignorirana od kupaca i prodavača zadnjih 5 godina, a naglo je živnula otkad su se prikazala državna poticajna sredstva u iznosu od ukupno 5 mil. kuna koja su naprosto planula. U okviru tih poticaja 70.000 kuna je bilo namjenjeno za poticaj kupnje električnog vozila.


Vjekoslav Majetić, DKO-ING

Na ovom rally-u prikazale su se dvije zvijezde, g. Vjekoslav Majetić, čovjek dobrog srca i vlasnik tvrtke DOK-ING koji je svojom nazočnošću i nazočnošću svog razvojnog tima odlučio hrabro pokazati da njegova vozila mogu proći i zahtjevne rute poput ove i koji neslužbeno najavljuje mogućnost serijske proizvodnje jeftinijih modela električnih vozila za svakodnevnu uporabu. 


Tesla S model u Opatiji


Druga zvijezda su bili Tesla S modeli koji tatalno dominiraju rally-em svojom pojavom, brzinom i dosegom po punjenju baterija. Oni su po svojim performansama, inovativnosti i izgledu moćne električne krstarice u koje je ugrađen snažan sportski duh. S maksimalnom brzinom od oko 250 km/h i dometom preko 350 kilometara po punjenju svuda plijene pažnju i odaju osjećaj nadmoći i sigurnosti vožnje na duge staze. Cijenom od 80 – 100 tisuća eura također spadaju u tu, "težu" kategoriju. Njih 4 je stiglo iz Slovenije i jedan iz Austrije.


Tesla S model 


Moja osobna zvijezda je anđeo čuvar - motorista Žan iz Pule koji je mene u Mitsubishi MiEV-u i kolegu u električnom Ticu cijelo vrijeme pratio tijekom avanture od Njivica do Zadra i od Zadra do Slunja, pronalzeći nam lokacije za punjenje.

Žan - anđeo čuvar na motoru





U Njivicama na otoku Krku su mi smještaj ponudili Marijana i Vjeran Piršić iz udruge Eko Kvarner tako da sam imao privatnu punionicu u njihovom dvorištu. Vjerojatno zbog udara groma i nevremenu koje je pogodilo Njivice te noći na neko vrijeme bilo nestalo struje tako da ujutro moj Mitsubishi MiEV nije bio skroz napunjen. Imao je samo 87 km dometa nakon 8 sati punjenja. Također, ujutro sam bio napravio i dvije prezentacije tog elektro vozila za osnovnoškolce u Omišlju na Krku što je dodatno smanjilo domet na oko 65 km za rutu od 190km. Zbog toga sam do Zadra imao čak tri dopunjavanja i to na privatnim utičnicama koje je meni i kolegi Nenadu u elektro Ticu pronalazio Žan na svom motoru, obilazeći rijetke kuće srednjo-jadranske magistrale i informirajući nas o dužini nadolazećih uspona koji su ubojica dometa električnih vozila srednje klase.


U Omišlju, osnovnoškolci uče kako se puni EV

Moje zadnje punjenje bilo je sat vremena u ponoć na naplatnim kućicama na 20 km od Zadra. Dugoročni spas tog dana došao je u obliku cjelonoćnog punjenja u privatnom smještaju centra Tara u Zadru.

Slijedeće jutro krenuli smo u još zahtijevniju 350km dugačku rutu od Zadra preko Gračaca do Smiljana uz posjet rodnoj kući Nikole Tesle, Plitvičkih jezera, Slunja i Zagreba.

Još malo i Velebit osvojen





Sa 160 km dometa u baterijama u uspon od 15km preko Velebita sam krenuo s optimizmom koji je bio opravdan jer sam za razliku od predhodnog dana (iako vozeći oprezno sporo) s lakoćom savladao najvećeg neprijatelja elektro pogona – uspon na kojem nema ljudskih nastambi ili restorana za eventualno nadopunjavanje. Žan na motoru je bio moj veran pratitelj na toj ruti, a Nenad koji je u elektro Ticu krenuo ranije nas je čekao čekao na osiguranom mjestu za punjenje u Gračacu. Tu sam i ja kratko nadopunio električnog Mitsubishija i jurnuo prema Smiljanu. Uz put sam u rally stilu kod Gospića dodao gas, podignuvši kazaljku mjerača snage u power opciju i uz vrištanje elektrona prestigao dva Nissan Leafa slovenskih registracija koji su u šparnom modu milili ličkom cestom prema Smiljanu.


Slovenski tim sa EV Smartom



Cesta od Gospića prema Smiljanu je uz panoramu Velebita s lijeve strane, rječica, neobičnih brda i zelenila s desne vjerojatno slična onoj koju je Tesla doživljavao pred više od 100 godina u vrijeme djetinjstva, odrastanja i mladosti. Zanimljivo je da je odmah izvan Smiljana prema Gospiću jedno brdo koje nalikuje na piramidu i da su ostala brda oko Smiljana bas poput nekog geološkog elektromotora okružili rodno mjesto našeg genija. Možda se i u tom prirodnom magnetizmu oko Smiljana krije dio Tesline inspiracije.


Piramide kod Smiljana?





I napokon, poput nekog povratnog vala uzroka i posljedica su nakon više od 100 godina, automobili na električni pogon, onaj pogon koji je on osmislio i patentirao, prilazili i okupljali se oko njegove rodne kuće. A vozila su "Made in USA", "Made in Japan" i "Made in Croatia". Meni još čudesnije je da sam bas tamo prvi puta imao priliku voziti Tesla S model i ostao sam paf.


Tesla S Model iznutra



Ubrzanje koje je totalno neprimjereno naizgled teškoj i masivnoj karoseriji zaljepilo me za sjedalo unutar prve sekunde ubrzanja, a komandni, skoro 17 inch-ni displej podijeljen na dva je poput zabavnog centra sam za sebe. Kvake za otvaranje vozila nisu vidljive izvana već iskoče iz vrata kada se vozač približi na 30-tak centimetara vozilu - da samo spomenem neka od čudesa Tesle S modela. Jednom riječju: fascinantno! I totalno primjereno veličini Teslinih ideja o budućnosti prijevoza. Onaj dio koji još uvijek nedostaje i koji Tesla nije uspio riještiti, a niti današnji inžinjeri i izumitelji nisu je bežični prijenos energije za čiji razvoj g. Morgan nije Tesli dao financiranje. Ali vjerujem da će uskoro doći i zanimljiva rješenja na tom području.


Tesla i ja

Još jedna divna stvar je da su direktno iz Zagreba u Smiljan stigli Mate Rimac i njegova djevojka Monika Mikac i dio njegovog Rimac Automobili tima zajedno s prvim američkim kupcem njegovog Concept One električnog vozila. Ovaj puta su doveli nekoliko super brzih Greyp električnih bicikala koje smo mogli testirati u prekrasnoj prirodi Smiljana. 

Mate Rimac i njegov privi američki kupac Concept One EV-a



Također, u Smiljanu je ispred Tesline kuće financirana i postavljena brza stanica za punjenje električnih vozila od strane organizatora rally-a Igora Kolovrata, a slične stanice su na zahtjev i uz asistenciju g. Kolovrata postavljene kod hotela Lone u Rovinju, na Paklenici i Kastavu s perspektivom stanica u Poreču, Zadru i drugim gradovima u Hrvatskoj. Hvala Igore na predanom, pionirskom radu i požrtvovnosti!


Prvi kat Tesline kuće





Danas je Smiljan mjesto inspiracije i edukacije, a replike Teslinih uređaja na prvom katu Tesline kuće, a koje je prema Teslinim nacrtima napravio mladi hrvatski inovator Zvonimir Rudomino su, iako ne na 100 posto snage jer bi mogle uzrokovati požar neizoliranog potkrovlja Tesline kuće, potpuno funkcionalne.


Teslina zavojnica





Nakon višesatnog upijanja energije rodnog mjesta Nikole Tesle i njegovog mjesta odrastanja i ranih inspiracija, skoro zadnji u nizu punjenja svog EV-a sam krenuo prema Plitvičkim jezerima navođen kolegama iz Mitsubishi tima preko novih uspona i kaldrma Like. U Plitivicama sam sreo stari tim, Žana na motoru i kolegu Nenada s kojim sam stigao do Slunja gdje sam u nedostatku snage u baterijama i potrebe za snom morao prenoćiti – kao što to rally-u i priliči – u samom autu.


Umor i odmor u električnom autu



Jutro me pozvalo Suncem i laganom izmaglicom u kotlinama Slunja na put prema Zagrebu gdje je pred hotelom International bilo zadnje okupljalište i punjenje električnih jurilica za defile kroz zagrebačke ulice u pratnji policije. Samograditelji i vlasnici električnih vozila koji nisu bili na Nikola Tesla EV Rally-u su stigli iz cijele Hrvatske tako da je kolona s preko 30 vozila bila prilično dugačka. Bilo je lijepo iskusiti policijsku pratnju s druge strane – onu gdje moje vozilo ima uvijek prednost! Završetak Rally-a je bio na Jarunu gdje su pod voditeljskom palicom Mirne Berend dodjeljene nagrade najuspješnijim timovima i vozačima.


Martina Komerički (EHP), Branko Kondić, Branko Miošić (Gašparić grupa) & Svemir Vranko

Ovaj Rally je bio prava incijacija električnog pogona, jedan od najzahtjevnijih i najopsežnijih pokušaja da se promovira elektro mobilnost u Hrvatskoj i integrira u regiju u kojoj ova vrsta prijevoza tek počinje i vjerujem ima sjajnu i nezaustavljivu budućnost poput drugih Teslinih izuma, a zbog svih prednosti elektro pogona u smislu štedljivosti, odsustva buke i lakoći održavanja vozila. Možemo slobodno reći da je revolucija električnih vozila počela!


Pobjednici Rally.a





S nestrpljenjem čekamo slijedeći Nikola Tesla EV Rally. Hvala organizatorima Tini i Igoru Kolovratu i Mitsubishiju na organizaciji, podršci i električnom vozilu. Odmah nakon rally-a mi je počelo faliti druženje, drama i duh osvajanja zadanih ruta elektronima sabijenim u baterije električnog auta.






Zaključak: 



Samograditelji električnih vozila su dokazali da mogu vlastitim sredstvima u svojim garažama napraviti elektro vozila koja se po duljini i zahtjevnosti ruta mogu bez problema nositi sa serijski proizvedenim elektro vozilima poput Tesla S model, a za 90% nižu cijenu proizvodnje,



U Hrvatskoj još uvijek nedostaje jako puno stanica za punjenje elektro vozila tako da se vlasnici takvih vozila moraju oslanjati na dobru volju na duljim relacijama uz pitanje: "Imate li malo struje?" i uobičajeno protupitanje davatelja struje: "A koliko će me to koštati?", 



HEP je totalno podbacio u slučaju ovog Rally-a, jer prema prijedlogu EU Direktive za razvoj infrastrukture za alternativna goriva, u Hrvatskoj bi do 2020. trebalo biti izgrađeno čak 38 tisuća točaka za punjenje električnih vozila, od čega 10 posto javno dostupnih punionica. Dosada nije postavljena niti jedna i ne samo to nego je HEP totalno bojkotirao Nikola Tesla EV Rally iako su bili obećali uz rutu Rally-a postavljati stanice za brzo punjenje,



Bitno je reći da nažalost niti Ministarstvo zaštite okoliša i prirode niti Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost nisu podržali ovaj EV Rally, ali nadamo se da u budućnosti hoće. Energetski Institut Hrvoje Požar je tu časna iznimka jer su od početka pratili i podržali ovaj rally.



Potrebno je još više ovakvih promotivnih događanja elektro mobilnosti uz promociju obnovljivih izvora energije,



Gravitacija ili po naški nizbrdica je značajan faktor u vožnji na duže rute elektro vozila jer se može koristiti regenerativno kočenje i ubrzavanje bez dodavanja gasa,



Strpljenje je kvaliteta koja se razvija kad se satima čeka da se prazan EV napuni na 220 Volti uz 10-amperski punjač,



Prijateljstva se stječu na najčudnijim lokacijama i s najčudnijim ljudima dok tražimo utičnicu za prelazak preko Velebita, ono što ih sve povezuje je otvoreno srce i osmjeh,



Elektro vozila su položila test izdržljivosti. Nije zabilježen niti jedan kvar što je izuzetno! Jedino odustajanje je bilo zbog slabijeg paketa baterija Jeep-a Wranglera koji je prilagođen samo za gradsku vožnju, a par voznji na leđima labudica su uzrokovale isto tako ispražnjene baterije,



Uz gušću mrežu stanica za punjenje elektro automobili imaju budućnost u Hrvatskoj jer punjenje za 100 km vožnje košta samo 10 kuna, a održavanje je jednostavno i jeftino osim baterija koje kad se jednom nabave mogu preći preko 200.000 km ili 3 – 4.000 ciklusa punjenja,



Električni automobili su istinska alternativa vozilima pokretanim na fosilna goriva, ekološka su, tiha, cool, sexy i uzbudljiva,



Elektro automobili su oruđa mira (nema ratova za naftu), zdravlja (nema ispuha štetnih, kancerogenih plinova - smoga), osobne slobode (svatko može proizvesti struju za svoje vozilo) i blagostanja (90% jeftinije gorivo od fosilnih),



Državni poticaji u visini 5.000.000 kuna od koji je po 70.000 kuna za kupnju elektro vozila su za svaku pohvalu,



Mana: još uvijek veliko ulaganje, cijena vozila u startu je visoka. Nije čudo da je Norveška, zbog visokog standarda, prva zemlja u kojoj je revolucija električnih vozila već u punom zamahu,



Perspektiva: Jedva čekam biti vlasnikom svog prvog električnog auta!



Preporuka Vladi: U cilju smanjenja troškova poreznih obveznika Vlada Hrvatske bi trebala postepeno uvoditi elektro vozila u svoj vozni park jer sve ostalo je ne-moralno i neprimjereno. Zašto se ministri, službenici i predsjednik države i Vlade ne bi vozili u električnim vozilima hrvatskih proizvođača ili u onima koja se zovu Tesla? 



autor teksta: Svemir Vranko

Greenergo udruga - Rovinj
Electric Angels 
projekt IMPACT HUB inkubatora - Zagreb
www.greenergo.blogspot.com
Kontakt: +385 91 567 0679

Mitsubishi MiEV





Tim udruge Greenergo je vozio električni Mitsubishi MieV:



Domet po punjenju: 160 km (nominalno) u praksi ovisi o stilu vožnje i nagibu terena. Na uzbrdicama se jako troši struja iz baterija, ali uz sporiju voznju u usponu i korištenje regenerativnog kočenja na nizbrdici može se povratiti između 15 - 110% energije i time produžiti vožnju. Da, ponekad na destinaciju uz vožnju u eko modu i regeneraciju struje stižemo s više energije nego na polasku. To je as iz rukava električnog pogona.

Težina: 1100 kg
Maksimalno opterećenje: 1450 kg
Dužina: 3.475 mm
Max. brzina: 130 km/h
Ubrzanje: između 40 i 90 km/h izuzetno ubrzanje, idealno za pretjecanje u gradskim uvjetima. 15,9 sekundi od 0 do 100 km / h
Startni momentt: 180 Nm (0 – 2.000 UpM)
Snaga: 49 kW iliti 67 Hp (pitam se zašto su uopće uvodili te kilovate kad uvijek mjerimo u konjima? :))
Baterije: Lithium-ion, 330 In, 16 kWh (e tu bi nabacio još toliko baterija za spasonosni domet od 320 km po punjenju)
Sjedala: 4
Okretanje u mjestu: 4,5 m (idealan za parkiranje u gradu)
Punjenje: na 220 V i 10A punjač 6 sati (idealan samo za punjenje preko noći)
Brzo punjenje: trofazno 50 Kw, treba oko 30 min za 80% baterije (e da sam taj imao...:))
Cijena punjenja: 10 kuna potrošene struje za 100km vožnje (s obziroma da smo punili iz pokretnog generatora na naftu, vjerujem da je za ovaj rally trošak bio veći) 
Oprema: 5 vrata, elektropodizači prozora, air condition, multifunkcionalni digitalni displej, grijanje vozačkog sjedala, strujno pokretana ogledala, 5 moda automatskog mjenjača, ABS, 6 zračnih jastuka, radio i CD.



Udruga Greenergo zahvaljuje Gašparić Grupi, direktorima Branku Kondiću i Branku Miošiću i koordinatoru Nevenu na podršci i Mitsubishi MiEV vozilu. Vjerujem da je ovo početak jednog lijepog prijateljstva.



Nema komentara:

Objavi komentar